WORLD OF WARCRAFT NEDİR? WOW SERİSİ

Warcraft serisi (ya da evreni), Blizzard Entertainment tarafından üretilen oyun serisinin ve yayınlanan medyaların (roman, çizgi roman, manga vb.) konusunun geçtiği kurgusal evrendir.

Seri, beş temel oyundan meydana gelmektedir: Warcraft: Orcs & Humans, Warcraft II: Tides of Darkness, Warcraft III: Reign of Chaos, World of Warcraft ve Hearthstone. Bu oyunlardan üçü, rakip oyuncuların birbirine karşı ya da bilgisayar kontrolündeki bir düşmana karşı sanal orduları komuta ettiği gerçek zamanlı strateji (RTS) türündeyken, dördüncü ve serinin en popüler oyunu World of Warcraft ise sanal bir dünyada oyuncuların karakterlerini kontrol ettiği ve birbirleriyle etkileşime girdiği bir devasa çok oyunculu çevrimiçi rol yapma oyunudur (MMORPG). En yeni oyun Hearthstone ise bir dijital toplanabilir kart oyunudur (CCG).

Bu oyunlardan, Warcraft: Orcs & Humans için herhangi bir genişleme paketi yayınlanmazken, Warcraft II’yi Warcraft II: Beyond the Dark Portal ve Warcraft III’ü Warcraft III: The Frozen Throne genişleme paketleri takip etmiştir. Ayrıca serinin en önemli elemanı World of Warcraft için de birden çok genişleme paketi yayınlanmıştır. Bunlar The Burning Crusade, Wrath of the Lich King, Cataclysm, Mists of Pandaria, Warlords of Draenor, Legion ve Battle for Azeroth‘tur.

Blizzard, 2 Kasım 2018’deki BlizzCon 2018 konferansında Warcraft III’ün, 2019’da çıkış yapmak üzere yeniden modellenmiş karakterler ve grafikler içeren Warcraft III: Reforged adlı remaster sürümünü duyurmuştur.

BlizzCon 2019’da duyurulan serinin son elemanı World of Warcraft: Shadowlands‘te, Sylvanas Windrunner’ın Azeroth ve Shadowlands arasındaki bariyeri kırmasıyla geri dönüşü ele alınacaktır.

Serideki tüm oyunlar, bir epik fantezi dünyası olan Azeroth‘ta ve onun çevresinde geçmektedir. Başlangıçta, seri, Eastern Kingdoms’u oluşturan insan ulusları ile Azeroth’a bir kara geçit aracılığıyla varıp büyük savaşları başlatan Orcish Horde üzerine kuruluydu. Orclar, Warcraft II olayları sırasında iblisvari büyülerle parçalara ayrılacak bir dünya olan ve sonradan Outland’e dönüşecek Draenor adlı başka bir dünyadan gelmişti. Daha sonra, yeni kıtalar Kalimdor, Northrend, Pandaria ve Broken Isles keşfedilmiş ve Night Elf, Tauren ve diğer büyük ırklar evrene girerek, Azeroth dünyası genişlemiştir. Azeroth dünyası ayrıca elf, dwarf, goblin, orc ve troll gibi geleneksel fantastik ırkları da barındırmaktadır.

Seri ayrıca çeşitli kitap ve diğer medyalara yayılarak, Warcraft evreninde geniş bir karakter ve zaman dilimi yelpazesine uzanmıştır. Ayrıca bir toplanabilir kart oyunu da yayınlanmıştır. Kitapların yanı sıra birçok çizgi roman da yayınlanarak, evrenin hikayesinin parçalarını daha da genişletmiştir. Seri için kısa süreli, çevrimiçi, abonelik bazlı bir dergi de yayınlanmıştır ancak yalnızca beş sayı sonra yayından kaldırılmıştır. Son olarak serinin bir film uyarlaması da 2016 yılında gösterime girmiştir.


Warcraft Oyunları
Genişleme paketleri de dahil olmak üzere Warcraft serisindeki ilk üç oyun hem PC hem de Macintosh için yayınlanmış olup, bu oyunların her biri gerçek zamanlı strateji türündeydi. Her oyun, kendinden önceki oyunun hikayesini devam ettirmiş ve her biri oynayışı geliştirmek için yeni özellikler ve içerikler sunmuştur. Warcraft III, seride bir Collector’s Edition sunan ilk oyundur ve sonraki tüm oyunlar bunu sürdürmüştür. Warcraft II, Battle.net kullanarak internet üzerinden oynama özelliği sunan serinin ilk oyunuydu ancak bu oyunun sonraki bir çıkışına kadar dahil edilmemişti. Warcraft II ayrıca oyunun hem aslını hem de genişleme paketini sunan, bir paket kopyası olan Battle Chest olarak yeniden yayınlanan serideki ilk oyundur. Warcraft III ve World of Warcraft’ın ikisinin de ilk çıkışlarını takiben “Battle Chest”leri yayınlanmıştır. Warcraft II’nin “Battle.net” sürümü de ayrıca seriye ilk kez CD kodu kullanımını sunarak, çevrimiçi her kullanıcının, oyuna bağlanabilmek için kendi oyun kopyasına sahip olmasını gerektirmiştir. Ancak, bir LAN (Local Area Network) üzerinden oynamak için herhangi bir CD kodu gerekmemektedir, ancak Blizzard Entertainment’ın portföyündeki bir başka ürün olan StarCraft II’nin LANların birlikte kullanımını kaldırarak, Battle.net kullanımını gerektirdiğinden serideki gelecek oyunların bunu gerektireceği tahmin edilmektedir (öyle de olmuştur).

1997’de çıkışı ertelenen serideki bir macera oyunu olan Warcraft Adventures: Lord of the Clans‘ın 1998’de iptal edildiği duyurulmuştur.

2004’te Blizzard Entertainment seriyi gerçek zamanlı strateji türünden uzaklaştırarak bir MMORPG olan World of Warcraft’ı yayınlamıştır. Oynamak için bir abonelik bedelinin ödenmesini gereken World of Warcraft ayrıca yamalar halinde düzenli ek içerikleri seriye dahil etmiştir. World of Warcraft, hızlı bir şekilde dünya çapında oldukça büyük bir popülarite kazanmış ve dünyanın en büyük abonelik bazlı MMORPG’si haline gelmiştir.

Dünya çapında 12 milyon aboneye ulaşan World of Warcraft, 2018 yılı itibariyle yedi genişleme paketine sahiptir. StarCraft II: Wings of Liberty’nin üretimi sırasında, Blizzard kurucularından Frank Pearce şu açıklamayı yapmıştır: “Eğer başka bir Warcraft RTS’si yapma konusunda tutkulu bir takım varsa, bu kesinlikle dikkate alacağımız bir şey olur. Şu an üzerinde çalıştığımız herhangi bir şey yok. Cataclysm, StarCraft II: Wings of Liberty ve Diablo III üzerinde çalışan geliştirme ekiplerimiz var ve bu takımların çalıştıkları şeylerle işleri bittiğinde, bunlar bir sonraki oyunun ne olacağına dair tartışmalara dahil olacaklar.”


2013’te Blizzard, beta testinin 2013 yazında başlayacağı Hearthstone: Heroes of Warcraft adlı yeni bir çevrimiçi oynaması ücretsiz kart takas oyununu duyurmuştur. Mart 2014’te Hearthstone: Heroes of Warcraft resmî olarak yayınlanmıştır. 2016 yılında adından Heroes of Warcraft ibaresi kaldırılmıştır. Oynaması ücretsiz oyun tarzına ek olarak Hearthstone, ekstra kart paketleri, bilgisayar rakiplerine karşı ekstra, kısıtlamalı karşılaşmalar (örn. adventure) gibi ücretli özellikler barındırmaktadır.

BlizzCon 2018 etkinliğinde Warcraft III’ün remaster versiyonu olan Warcraft III: Reforged duyurulmuştur. 2019’da çıkması planlanan oyunda hem Reign of Chaos hem de The Frozen Throne içerikleri yenilenecektir. Buna tamamen yeni karakter modellemeleri, animasyonları, ara sahne ve sinematikleri de dahildir.

Warcraft: Orcs & Humans
Warcraft: Orcs & Humans
Warcraft: Orcs & Humans, Blizzard Entertainment tarafından geliştirilip, Blizzard Entertainment ve Interplay Entertainment tarafından yayınlanan bir gerçek zamanlı strateji oyunudur. MS-DOS sürümü 23 Kasım 1994’te, Macintosh sürümü ise 1996 yılının başında yayınlanmıştır. Oyunun satışları oldukça başarılıydı ve eleştirmenlerin çoğu oyundan etkilenmişti. Oyun üç ödül kazanmış ve üç diğer ödül için de finalist olmuştur. Devam oyunu olan Warcraft II: Tides of Darkness, Westwood Studios’un Command & Conquer serisinin başlıca rakibi haline gelmiş olup, bu rekabet 1990’ların ortalarından sonralarına doğru RTS (gerçek zamanlı strateji) patlamasına vesile olmuştur.

Warcraft II: Tides of Darkness
Warcraft II: Tides of Darkness
Warcraft II: Tides of Darkness, Blizzard Entertainment tarafından ilk kez 1996 yılında DOS için ve 1996 yılında Mac OS için yayınlanan fantezi temalı bir gerçek zamanlı strateji oyunudur. Oyun heyecan verici incelemeler almış ve 1996 yılındaki önemli PC oyunu ödüllerinin çoğunu kazanmış olup, 2 milyondan fazla satmıştır.

Warcraft: II: Beyond the Dark Portal
Warcraft II: Beyond the Dark Portal
Warcraft II: Beyond the Dark Portal, Cyberlore Studios tarafından geliştirilen, ödüllü gerçek zamanlı strateji oyunu Warcraft II: Tides of Darkness için 1996’da Blizzard Entertainment tarafından yayımlanan bir genişleme paketidir. Çoğu genişleme paketlerinde olduğu gibi, Beyond the Dark Portal’ın çalışması için de orijinal oyunun tam sürümü gerekmektedir.

Aaron Rosenberg ve Christie Golden imzalı Beyond the Dark Portal romanında, bu oyundaki olaylara değinilmektedir.

Warcraft III: Reign of Chaos
Warcraft III: Reign of Chaos
Warcraft III: Reign of Chaos, Blizzard Entertainment tarafından geliştirilen ve Temmuz 2002’de yayımlanan bir epik fantezi gerçek zamanlı strateji oyunudur. Warcraft: Orcs & Humans’ın ikinci devam oyunu ve kurgusal Warcraft evreninde geçen üçüncü oyundur. Oyun için The Frozen Throne adlı bir genişleme paketi Temmuz 2003’te yayımlanmıştır.

Oyunun 4.5 milyon kopyası perakende satış mağazalarına yollanıp, bir ay içinde bir milyondan fazla satış gerçekleştirdi. Warcraft III, altıdan fazla farklı yayınlar tarafından “Yılın Oyunu” da dahil olmak üzere birçok ödül kazandı.

Warcraft III: The Frozen Throne
Warcraft III: The Frozen Throne
Warcraft III: The Frozen Throne, Blizzard Entertainment yapımı gerçek zamanlı strateji oyunu Warcraft III: Reign of Chaos’un genişleme paketidir. 1 Temmuz 2003’te dünya çapında yayınlanan paket; her ırk için yeni birimler, iki yeni yardımcı ırk, dört campaign, beş tarafsız kahraman (Nisan 2004’te ek bir tarafsız kahraman ve Ağustos 2004’te iki tane daha eklendi), bir mağaza inşa etme yeteneği ve yükseltmeleri kuyruğa koyma yeteneği gibi diğer geliştirmeler barındırmaktadır. Deniz birimleri yeniden eklendi; Warcraft II’de bulunuyorlardı ancak Reign of Chaos’ta yoktu. Bizzard Entertainment, hataları düzeltmek, scriptleme sistemini genişletmek ve çok oyunculuyu dengelemek için yamalar yayınlamıştır.

World of Warcraft
World of Warcraft
World of Warcraft (çoğunlukla WoW şeklinde kısaltılmaktadır), Blizzard Entertainment tarafından geliştirilen bir MMORPG, yani devasa çok oyunculu çevrimiçi rol yapma oyunudur. İlk olarak 1994 yılında çıkarılan Warcraft: Orcs & Humans ile tanıtılan Warcraft serisinin 4. oyunudur, ancak bu oyundan önceki oyunlar gerçek zamanlı strateji (RTS) türündedir. Warcraft III: The Frozen Throne’dan sonra kaldığı yerden devam eden oyunun konusu, yine önceki oyunlar gibi Azeroth adlı sanal gezegende devam etmektedir. World of Warcraft ilk olarak Blizzard Entertainment tarafından 2 Eylül 2001’de duyuruldu ve Warcraft serisinin 10. yılında 23 Kasım 2004’de satışa sunuldu.

World of Warcraft: The Burning Crusade
World of Warcraft: The Burning Crusade
World of Warcraft: The Burning Crusade (kısaca TBC ya da BC), World of Warcraft için Blizzard Entertainment tarafından yayınlanmış ilk genişleme paketidir. 28 Kasım 2005’te çıkacağı duyurulmuş; 16 Ocak 2007’de Kuzey Amerika, Avrupa ve Avustralya’da, 2 Şubat 2007’de Kore’de, 3 Nisan 2007’de Tayvan ve Hong Kong’da ve 6 Eylül 2007’de Çin’de satışa sunulmuştur.

Bu genişleme paketi ile World of Warcraft’a iki yeni ırk eklenmiştir: Alliance için Draenei, Horde için Blood Elf. Böylece yalnızca Alliance için özel olan Paladin sınıfı Blood Elf Paladinler sayesinde Horde oyuncularca ve yalnızca Horde için özel olan Shaman sınıfı Draenei Shamanlar ile Alliance oyuncularca oynanabilir olmuştur.

World of Warcraft: Wrath of the Lich King
World of Warcraft: Wrath of the Lich King
World of Warcraft: Wrath of the Lich King, The Burning Crusade’i takip eden, World of Warcraft için yayınlanan ikinci genişleme paketidir. 13 Kasım 2008’de satışa sunulmuş olup, ilk gününde 2.8 milyon kopya satarak tüm zamanların en hızlı satan oyunu olmuştur (ta ki Diablo III çıkışına dek). Genişleme paketi, oyun dünyasına Lich King ve onun undead kölelerinin yuvası olan Northrend kıtası da dahil olmak üzere büyük miktarda yeni içerikler eklemiştir.


Northrend’de ilerlemek için oyuncuların en az seviye 68 olması gerekmektedir ve paketin seviye sınırı 80’dir. Paketle birlikte oyunun ilk (ve Legion çıkışına dek tek) kahraman sınıfı olan ve doğrudan seviye 55’te oyuna başlayan Death Knight yani Ölüm Şövalyesi sınıfı eklenmiştir.

World of Warcraft: Cataclysm
World of Warcraft: Cataclysm
World of Warcraft: Cataclysm, World of Warcraft’ın, Wrath of the Lich King’i takip eden üçüncü genişleme paketidir. Verimadencileri tarafından önceden detayları sızdırılan paket, 21 Ağustos 2009’da BlizzCon 2009 konferansında duyurulmuştur. 13 Ekim 2010’da genişleme paketine geçişi sağlayan sürüm 4.0.1 oyun yaması, ABD ve Avrupa sunucularında yayınlanmış olup, genişleme paketi 7 Aralık 2010’da tüm dünyada özel açılışlarla piyasaya sürüldü.

Paketin ana hikâyesi, “Deathwing” adlı şeytanî siyah ejderhanın yeniden ortaya çıkması etrafında gelişmektedir. En son Warcraft II’de görülen Deathwing, yaşadığı bir çok yenilgiden sonra evrenin kurucuları titanların zindan olarak yaratıkları dört Element Boyutu’ndan birisi olan Deepholm’e kaçmıştı. Yeniden dönecek olan Deathwing, bu dönüşü esnasında Azeroth’ta geniş çaplı bir yıkıma ve değişime neden olacaktır.

World of Warcraft: Mists of Pandaria
World of Warcraft: Mists of Pandaria
World of Warcraft: Mists of Pandaria, World of Warcraft’ın Cataclysm’den sonra, 21 Ekim 2011’de BlizzCon 2011’de duyurulup, 2012 yılında yayınlanan dördüncü genişleme paketidir. Paketle birlikte, 85 olan mevcut seviye sınırı 90’a yükselmiştir. Bununla birlikte yeni bir ırk “Pandaren”, yeni bir kıta “Pandaria” ve yeni bir sınıf “Monk” eklenmiştir. Ayrıca evcil hayvanların (companion pet) savaştırılabileceği “pet battle” sistemi, senaryo ve “challenge” modları, dokuz yeni zindan, üç yeni raid ve iki yeni battleground ile birlikte yeni bir arena da oyuna dahil olmuştur.

Horde ve Alliance’ın kıyasıya savaşları tüm Azeroth’u sarmıştır. Her iki birliğin donanmalarının uzaklardaki savaşları, Cataclysm’den sonra ortaya çıkan Pandaria’yı keşfetmelerine sebep olur. Daha önce hiç kimsenin ayak basmadığı bu gizemli kıtanın sis perdesi aralanmak üzeredir.

World of Warcraft: Warlords of Draenor
World of Warcraft: Warlords of Draenor
World of Warcraft: Warlords of Draenor (kısaca WoD ya da Warlords), World of Warcraft için Mists of Pandaria paketinden sonra yayınlanmış, beşinci genişleme paketidir. 8 Kasım 2013’te BlizzCon 2013’te duyurulmuş ve 13 Kasım 2014’te piyasaya sürülmüştür.

Paketle birlikte mevcut seviye sınırı olan 90, 100’e çıkarılmış, oyuncular tarafından inşa edilip yükseltilebilen garrison sistemi oyuna entegre edilmiştir. Bununla birlikte Outland’in geçmişine, alternatif evrendeki bir Draenor’a geçiş yapılmıştır.

Hikâye, Mists of Pandaria olaylarından sonra, alternatif bir evrende, Warcraft II: Beyond the Dark Portal’da Orcların anavatanı olan Draenor gezegeninin parçalanarak Warcraft III: The Frozen Throne ve World of Warcraft: The Burning Crusade’deki Outland olmasından önceki halinde geçer. Warcraft tarihindeki Grom Hellscream, Ner’zhul, Gul’dan ve Blackhand gibi efsanevi karakterler karşımıza tekrar çıkacaktır.

World of Warcraft: Legion
World of Warcraft: Legion
World of Warcraft: Legion, Warlords of Draenor’dan sonra, World of Warcraft için yayınlanan altıncı genişleme paketidir. 6 Ağustos 2015’te Gamescom’da duyurulmuş ve 30 Ağustos 2016’da çıkışını gerçekleştirmiştir. Paketle birlikte 100 olan mevcut seviye sınırı 110’a çıkarılmış, her sınıfın her bir uzmanlık alanı için tarihi silahlar, Azeroth’ta Broken Isles adlı bir bölge ve oyuna seviye 98’te başlayan, oyunun ikinci kahraman sınıfı Demon Hunter yani İblis Avcısı eklenmiştir. Başlangıçta on zindan ve iki raid dahil edilmiş olup, yamalarla birlikte yenileri gelmektedir.

World of Warcraft: Battle for Azeroth
World of Warcraft: Battle for Azeroth
World of Warcraft: Battle for Azeroth, World of Warcraft’ın geliştirme aşamasındaki genişleme paketidir. Oyun için yayımlanan yedinci genişleme paketi olacak olan Battle for Azeroth, 3 Kasım 2017’de BlizzCon’da duyurulmuştur. 30 Ocak 2018’de ön siparişe açılan genişleme paketi, 14 Ağustos 2018’de çıkış yapacaktır.

Azeroth, Legion’un kıyametvari saldırısını sona erdirmek için büyük bir bedel ödedi—ama dünyanın yaraları dinse de, Alliance ve Horde arasındaki onarılması güç güveni parçaladı. Bu eski çatışma yeniden ortaya çıkarken, müttefiklerinize ve tarafınızın davasına katılın—Azeroth’un geleceği savaş ateşlerinde dövülecek.

World of Warcraft Classic
World of Warcraft: Battle for Azeroth
World of Warcraft: Classic (Classic olarak kısaltılır), BlizzCon 2017’de duyurulan, World of Warcraft için yeni bir sunucudur. Classic‘in amacı, oyuncuların World of Warcraft‘ı The Burning Crusade‘den önceki haline mümkün olduğunca en yakın şekilde deneyimlemelerini sağlamaktır. BlizzCon 2018’de Classic‘in 2019 yazında piyasaya sürüleceği açıklanmıştır.

World of Warcraft: Shadowlands
World of Warcraft: Shadowlands (kısaca shadow, shado ya da sl), World of Warcraft için duyurulan sekizinci genişleme paketidir. Başlıca pakete de adını veren Shadowlands’te geçen hikâyede, Sylvanas Windrunner’ın Azeroth ve Shadowlands arasındaki bariyeri kırmasıyla geri dönüşü ele alınacaktır.

World of Warcraft: Shadowlands, 1 Kasım 2019’da BlizzCon 2019 konferasından resmen duyurulmuştur.

Diğer Medyalar
Masa (Kutu) Oyunları
Warcraft: The Board Game
Warcraft: The Roleplaying Game
World of Warcraft: The Board Game
World of Warcraft: The Adventure Game
World of Warcraft Miniatures Game
Toplanabilir Kart Oyunları (CGG)
World of Warcraft Trading Card Game – 2006-2013
Hearthstone – 2014-Günümüz
Romanlar
Warcraft: Of Blood and Honor – (2000)
Warcraft: Day of the Dragon (Türkçe: Ejderhanın Günü) – (2001)
Warcraft: Lord of the Clans (Türkçe: Büyük Şef) – 2001
Warcraft: The Last Guardian (Türkçe: Son Bekçi) – 2002
Warcraft: War of the Ancients
The Well of Eternity – 2004
The Demon Soul – 2004
The Sundering – 2005
War of the Ancients Archive – 2007
World of Warcraft: Cycle of Hatred – 2006
Warcraft Archive – 2006
World of Warcraft: The Chronicles of War – 2010
World of Warcraft: Rise of the Horde – 2006
World of Warcraft: Tides of Darkness – 2007
World of Warcraft: Beyond the Dark Portal – 2008
World of Warcraft: Night of the Dragon – 2008
World of Warcraft: Arthas: Rise of the Lich King – 2009
World of Warcraft: Stormrage – 2010
World of Warcraft: The Shattering: prelude to Cataclysm – 2010
World of Warcraft: Thrall: Twilight of the Aspects – 2011
World of Warcraft: Wolfheart – 2012
World of Warcraft: Jaina Proudmoore: Tides of War – 2012
World of Warcraft: Dawn of the Aspects Bölüm I-V – 2013
World of Warcraft: Paragons – 2014
World of Warcraft: War Crimes – 2014
World of Warcraft: Destination: Pandaria – 2014
World of Warcraft: Chronicles Volume 1 – 2016
World of Warcraft: Illidan – 2016
Warcraft: Durotan – The Official Film Prequel – 2016
Warcraft: The Official Novelization – 2016
World of Warcraft: Traveler – 2016
World of Warcraft: Chronicles Volume 2 – 2017
World of Warcraft: Chronicles Volume 3 – 2018
Before the Storm – 2018
Shadows Rising – 2020
Çizgi Romanlar
World of Warcraft – 2007-2009
World of Warcraft: Ashbringer – 2008-2009
World of Warcraft: Curse of the Worgen – 9 Ekim 2012
World of Warcraft: Pearl of Pandaria – 25 Eylül 2012
World of Warcraft: Dark Riders – 7 Mayıs 2013
World of Warcraft: Bloodsworn – 13 Ağustos 2013
World of Warcraft: Warlords of Draenor – 2014
Gul’dan and the Stranger
Blackhand
Blood and Thunder
Warcraft: Bonds of Brotherhood – 2016
World of Warcraft: Legion – 2016
Magni: Fault Lines
Nightborne: Twilight of Suramar
Highmountain: A Mountain Divided
Anduin: Son of the Wolf
World of Warcraft: Battle for Azeroth – 2018
Jaina: Reunion
Magni: The Speaker
Windrunner: Three Sisters
Mechagon
Mangalar
Warcraft: Sunwell Üçlemesi
Dragon Hunt – Mart 2005
Shadows of Ice – Mart 2006
Ghostlands – Mart 2007
Warcraft: Legends – 2008-2009, Sunwell Üçlemesi’nin devamı olan beş bölümlük bir grafik roman serisi
World of Warcraft: Death Knight – Aralık 2009
World of Warcraft: Mage – Haziran 2010
World of Warcraft: Shaman – Eylül 2010
World of Warcraft: Shadow Wing
The Dragons of Outland – Haziran 2010
Nexus Point – Mart 2011
World of Warcraft: The Magazine
2009’da Blizzard, Future US Ltd ile bir dergi piyasaya süreceğini duyurdu. Bu dergi yalnızca çevrimiçi abonelikle satın alınabilecek, gazete bayilerinde ya da mağazalarda satılmayacaktı, bu da onları koleksiyon eşyaları yapacaktı. Dergi, üç ayda bir yayınlanıyordu, 148 sayfa içeriyordu ve reklam barındırmıyordu. 2011’in Eylül ayında Blizzard derginin yayınının durdurulduğunu duyurdu. Aboneliklerin kalan süresine göre abonelere geri ödemeler yapıldı, peluş oyuncaklar ya da oyun içi petler verildi.

Warcraft: İki Dünyanın İlk Karşılaşması
Ana makale: Warcraft: İki Dünyanın İlk Karşılaşması

9 Mayıs 2006’daki bir basın açıklamasında, Blizzard Entertainment ve Legendary Pictures, Warcraft evreninde geçen bir live-action filmini geliştirebileceklerini duyurdu. BizzCon 2008’de, Mike Morhaime’e göre bir senaryo yazılmıştı. Chris Metzen filmin aksiyon dolu ve şiddetli olacağını belirtmiş, “Kesinlikle bunun bir G ya da bir PG versiyonunu yapmayacağız. Bu YastıkSavaşıCraft değil.” demiştir. 22 Temmuz 2009’da Blizzard Entertainment Sam Raimi’nin Warcraft filminin yönetmeni olabileceğini duyurmuş ancak Temmuz 2012’de Crave Online’a Muhteşem ve Kudretli Oz’dan dolayı yönetemeyeceğini söylemiştir.

Ocak 2013’te, senaryosu Charles Leavitt tarafından yazılacak uyarlamayı Duncan Jones’un yöneteceği duyurulmuştur. Teması Warcraft: The Last Guardian baz alınarak, 2014’ün başında filmin ilk çekimleri başlamıştır. 20 Temmuz 2013’te, Legendary Pictures & Warner Bros. Entertainment, San Diego Comic Con 2013 panelleri sırasında, Duncan Jones sahnede proje hakkında tartışırken kısa süreli bir video göstermişlerdir.

1 Ekim 2013’te Blizzard, World of Warcraft Twitter sayfası aracılığıyla Warcraft filminin 18 Aralık 2015’te Universal Pictures tarafından yayınlanacağını duyurmuştur. Ancak daha sonra çıkış tarihinin, Star Wars: The Force Awakens çıkışıyla rekabet etmemesi için 2016 yazına ertelendiği duyurulmuştur.

9 Kasım 2013’te BlizzCon sırasında Duncan, filmde yer alacak üç yerden konsept sanatlar göstermiştir. Ayrıca, rollerden bazılarının tamamlandığını ve bazı lehçe çalışmaları için bir dilbilimcinin işe alındığını onaylamıştır.

Filmin prodüksiyonu 13 Ocak 2014’te başlamış ve film için ilk uzun metrajlı fragman 6 Kasım 2015’te yayınlanmıştır.

Warcraft filmi, 6 Haziran 2016’da Los Angeles’ta galasını yapmış, Türkiye’de 3 Haziran 2016’da, ABD’de 10 Haziran 2016’da Universal Pictures tarafından yayınlanmıştır. Eleştirmenlerden çoğunlukla olumsuz yorum almasına karşın 433 milyon dolar hasılat elde etmiştir.


Reactions

Yorum Gönder

0 Yorumlar