Sandbox Nedir ? Sandbox Oyunlar en iyi sandbox oyunları (pc)




Günümüzde duyurulan ve çıkan oyunların hemen hemen hepsi open world ve/veya sandbox türünde olmaya başladı. Peki ama bu iki terim tam olarak ne anlama geliyor? Bugünkü yazımızda open world ve sandbox oyunları arasındaki farkı belirleyen ince çizgiye bakacağız.


Eğer video oyunlarıyla ilgilenen biriyseniz, muhtemelen 2010 yılından beri open world ve sandbox türündeki oyunların sayısının çok hızlı bir biçimde arttığını fark etmişsinizdir. Gelişen teknoloji sayesinde her oyuna girmeye başaran bu iki tür, birbirlerine çok benzeseler de aralarında ufak bir fark var. Bizde bugün sizlerle bu iki tür arasındaki farka bakacağız.

Open World Nedir?



Yazımızda ilk olarak kökeni 1986 yılındaki Legend of Zelda’ya dayanan ve Türkçede “Açık Dünya” anlamına gelen “Open World” terimine bakacağız. Adından da anlaşılacağı üzere bu tür, oyunculara devasa bir oyunu alanı veren ve oyuncuların istedikleri yere gitme imkanı sağlayan oyunlardır. Basit açıklaması bu olsa da bu özelliği barındıran ancak tam olarak open world türüne girmeyen oyunlar var. Bu sebepten dolayı bu türün kriterlerinden biraz daha geniş olarak bahsedeceğiz.

Öncelikle open world türündeki yapımlarda yaşayan bir dünya vardır ve oyuncular da bu dünyanın bir parçasıdır. Skyrim ve GTA oyunlarında olduğu gibi karakterlerimizin bir hikayesi ve amacı vardır ancak bu durum oyuncuların, oyun dünyasını özgürce keşfetmelerine ve kısmen de olsa diledikleri gibi oynamalarına engel değildir.

Az önce aynı cümlede hem “özgürce” hem de “kısmen” kelimelerini kullanmamın nedeni; open world oyunlarının oyuncuları bir noktada kısıtlar, o nokta da oyuncuların oyun dünyasına doğrudan müdahale edememesidir. Diyelim ki GTA 5 oynuyorsunuz, kelimenin tam anlamıyla bir kaos yarattınız ve en sonunda bir sebepten dolayı durduruldunuz. Eğer kaos yarattığınız alanı dönerseniz fark edeceksiniz ki her şey sanki siz hiçbir şey yapmamışsanız gibi duruyor ve oyun dünyası hayatına devam ediyor. Fark edeceğiniz başka bir şey ise oyun, görevler dışında ana karakterleri ve size görev veren NPCleri (Bilgisayar tarafından yönetilen karakterleri) öldürmenize izin vermeyecektir çünkü bu durum oyunun dünyasını sekteye uğratacaktır.

Hazır görevlerden bahsetmişken, open world oyunlarında ana hikaye genellikle ön plandadır. Siz haritanın uç köşelerinde yan görevlerle ya da başka kaoslar yaratmakla meşgul olsanız da oyun ya mini harita üzerinde ya oyunu durduğunuzda ya da NPClerin kendi aralarındaki konuşmaları ile size bir (veya birden fazla) ana göreviniz olduğunu hatırlatacaktır. Ana görevlerinizi tamamladıktan sonra da gene serbest olarak oyun haritasında ilerlemenize devam edebilirsiniz.

Open world türene örnek olarak gösterebileceğimiz bazı güncel oyunlar:

Grand Theft Auto 5
The Elder Scrolls 5: Skyrim
The Witcher 3
Horizon: Zero Dawn
The Legend of Zelda: Breath of the Wild
Sandbox Nedir?


Şimdi de belki de 90’lı yıllarda oyun dünyasına giriş yapan ve 2009 yılında Minecraft ile popülerliğini çok hızlı artıran “Sandbox” terimine bakalım. Aynı open world’te olduğu gibi sandbox oyunları, genelde oyunculara devasa bir oyun haritası verirler ve bu oyunlarda da araştırma/deneyim etme oyunun büyük unsurudur. Sandbox türü oyunları open world türünden ayıran fark ise Sandbox türündeki oyun haritası da oyuncular için bir araç olmasıdır. Bu durum oyuncuların harita üzerinden değişiklik yapmasına ve istediklerini inşa edip, yıkabilmesi anlamına geliyor.

Tabi ki çoğu sandbox türündeki oyunların da bir hikayeleri vardır ve oyun, ana görev ile alakalı NPCleri zarar vermenize izin vermeyebilir ancak bu türde ana görevler o kadar geri plandadır ki çoğu zaman ya oyuncular bu görevi umursamaz ya da böyle bir görevin olduğunu fark etmezler. Çoğu Minecraft oyuncusunun Ender Dragon’u önemsememesini ya da RollerCoaster Tycoon oynayan arkadaşların, sürekli olarak ilk bölümü oynamasını bu duruma örnek olarak verebiliriz.

Ayrıca sandbox türü oyunların, devasa haritalar içermesine gerek yoktur. Bu durumun, gelişen teknoloji sayesinde türe eklenmiş bir özelliktir. Garry’s Mod ve RollerCoaster Tycoon oyunlarını buna uygun örneklerdir.

Sandbox türüne örnek olarak gösterebileceğimiz bazı güncel oyunlar:

Minecraft
ARK: Survival Evolved
Garry’s Mod
RollerCoaster Tycoon
No Man’s Sky


Gördüğünüz gibi open world türündeki oyunlar; oyuncuları kendi dünyaların bir parçası haline getirip, geniş haritada diledikleri gibi gezinme imkanı sunarken, sandbox oyunları ise kısaca harita üzerinde istediklerini yapmaları için oyuncuları serbest bırakıyor.



Reactions

Yorum Gönder

0 Yorumlar